Respekt for individet


2005.06.06 Dyrebeskyttelsen: Hundedrap i Spania

 Hundedrap i Spania
 
Den eldgamle tradisjonen i Spania hvor man henger veddeløpshunder som har klart seg dårlig fortsetter den dag idag.  WSPA anslår at tusenvis av spanske greyhounds (galgos) blir hengt hvert år, etter endt sesong.  De hunder som ikke lever opp til sin eiers forventing avlives ofte på brutalt vis. Typisk kan de bli hengt i et lavt tre, slik at bakbena så vidt når ned i bakken. Dette sikrer en langsom og pinefull død. Denne metoden blir ofte kalt "pianospilleren" og henviser da til hundens bevegelser når den skraper og sparker med bakbena i et forsøk på å nå bakken.
Hunder risikerer også å bli steinet til døde, bundet med kort bånd til et tre for å sulte i hjel, druknet eller kastet ned i en brønn, hvor man også tenner på dyrene.

Hundene avles utelukkende for harejakt og veddeløp.

Utrolig nok er denne mishandling av hunder ikke ulovlig i Spania. Spania har ingen nasjonal dyrevernslov. En lokal lov i Castilla y Leon pålegger bøter på 15.000 euro til alle, som henger en hund, men hittil har ingen blitt tiltalt etter denne bestemmelsen

Les om saken i Ekstrabladet >>

Foto: WSPA


Fakta om Spanske Galgos
 


Foto: WSPA
 
1.Harejakt med hunder, som konkurrerer innbyrdes, er lovlig i Spania og finner sted i de fleste landdistrikter særlig i Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Extremadura og Andalusien. Harejakten foregår over åpent terreng og hundene deltar i veddeløpene ca. to gange i uken. Sesongen går fra oktober til januar.

2. Tradisjonelt ble de spanske galgos hundene eid av de aller fattigste og brukt til å jakte på harer. Når de ikke lenger var velegnede til å jakte, ble de avlivet. Ofte på billigst mulig måte, ved henging.

3. Hundene skifter ofte eiere blant jegerne og har liten økonomisk verdi. Resultatet er at man anser ikke jakthundene for å være ”dyr” – men mer en ”ting” man skiller seg av med, når man ikke lenger har bruk for den.

4. Hundene blir brukt som veddeløpshunder fra de er ca. 12 måneder gamle. 50% av hundene dør etter første sesong, dvs. når de er omkring to år. Deres diett består som regel kun av brød, sukker og vann.

WSPA´s Jonathan Owen uttaler ”Det er skandaløst, at Spania  tillater at hunder utsettes for en så grusom og hjerteløs behandling. Dette er et klassisk eksempel på hvorfor det er et desperat behov for en nasjonal dyrevernslov i Spania”. Jonathan Owen fortsetter: ”Disse vakre dyrene, som stort sett kun opplever elendighet i deres korte liv, og som nærmest betraktes som et redskap og ikke et levende vesen, får sin lojalitet belønnet med en brutal og grusom død”.

Disse nye oppdagelsene på hundedrap etterfølger en tidligere undersøkelse gjennomført av WSPA som ble foretatt  våren 2002,. Undersøkelsen dokumenterte døde hunder som var kastet i grøfter, liggende under trærne de ble hengt i. Videre ble det funnet spor av brente hunder hvor smeltete løkker fremdeles hang i trærne. Scooby - en spansk dyrevernorganisasjon, driver et internat, hvor jegerne kan avlevere hundene uten kostnad. Deretter forsøker Scooby og omplassere hundene til nye og gode hjem.. Scooby gir håp til de hundrevis av hundene som hvert år innleveres til internatet – hunder som ellers ville lidd en langsom død i form av hengning!  WSPA´s nye undersøkelser i Spania har været mulige ved hjelp av Scooby og den belgiske organisation ”Greyhound in Nord”

Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer alle til å skrive inn til Spanias ambassadør i Norge og protestere mot denne grusomme tradisjonen. Vi oppfordrer også alle til å være saklige og høflige i sine brev.

Send protestbrev >>

Kilde: WSPA