[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Ikke kjøp smuglerhunderI kjølvannet av trenden med små motehunder som Chiuahua, har det vokst frem et svart market for miniatyrhunder. Faktorer som høy etterspørsel og priser på 15-25.000 kroner skaper muligheter for lysskye aktører på markedet. Hundene blir avlet på såkalte valpefabrikker i Øst-Europa og Russland under groteske forhold. Det blir drevet ren rovdrift på tispene, hvorav mange går konstant svangre. Valpene blir tatt fra moren alt for tidlig og så smuglet inn til Vest-Europa under dyrevernsmessige uakseptable måter.
Valper som ikke får være sammen med sin mor de første månedene av sitt liv kan å store psykiske problemer og veldig vanskelig å sosialisere og lære opp.
 
Foto: Svenske tollvesenet


Foto: Svenske tollvesenet
Tollvesenet i flere skandinaviske land har stoppet smuglere på vei inn til landet med et titalls hunder i bilen. Ukesgamle valper er funnet under seter og i kartonger. Flere er funnet neddopet og med bena tapet sammen og med tape over snuten slik at de ikke skal lage lyd. Hundene er også underernært, dehydrerte og syke. Det er registrert tilfeller hvor kjøper har overtatt hunden og valpen dør dagen etter. Andre forteller om valper som spyr mark og småorm

I tillegg til de store dyrevelferdsmessige problemene som følger av slike avl risikerer man også å innføre dyresykdommer vi ikke har i Norge slik som Rabies og dvergbendelorm – begge dødelig – også for mennesker.

Valpene blir ofte solgt over Internett og levert til kjøper på offentlige steder slik som jernbanestasjoner, bensinstasjoner og lignende.

Dyrebeskyttelsen Norge tar sterk avstand fra slik handel med dyr og oppfordrer alle til IKKE å kjøpe smuglerhunder. Når markedet forsvinner så forsvinner også aktørene.

Råd til deg som skal kjøpe hund:

- Unngå kjøp av hunder kun via Internett
- Overta aldri hunder på ulike ”møtesteder”! som f.eks. benisnstasjon, togstasjon etc.)
- Besøk oppdretteren hjemme
- Be om å få se valpenes mor. Smuglerhunder selges ofte gjennom mellommenn, og valpene vil dermed være  tatt fra mora.
- Sørg for en skikkelig kjøpekontrakt hvor telefonnummer, navn og adresse på oppdretter fremgår tydelig.
- Krev at hunden har en nydatert helsesattest (helst ikke eldre enn en uke) og er grunnvaksinert. Kjøp aldri hund - som ikke er helt frisk!
- Dersom hunden er ID-merket, skal bekreftelse på dette følge med på kjøpet. ID-merking er påkrevd for hunder
kjøpt i utlandet.


Dersom selgeren ikke går med på dette – ikke kjøp hunden!

Foto: Svenske tollvesenet

Les mer hos Mattilsynet >>

Artikler:

Ekstrabladet (30.03.2006) >>
Ekstrabladet (28.03.2006) >>
Ekstrabladet (17.02.2006) >>
VG (16.01.2006) >>