![]() |
![]() ![]() |
INNHOLD:
- Historikk | Norske verpehøns sitter i bur der hver høne har plass tilsvarende ett A4 ark å bevege seg på. Hønseholdet er fullstendig industrialisert. Myndighetene ønsker å fortsette å holde fuglene i bur. Ønsker du som forbruker å kjøpe egg fra burhøns? |
Hønsene legger egg bare én gang i året, og det er ingen myte at en "hønemor" passer godt på ungene sine. Med jevne mellomrom kaller hun sammen kyllingene og brer vingene over dem. Høns har et aktivt språk. Forskere har avdekket over 30 presise setninger. Allerede før kyllingen er klekket ut, kommuniserer den med moren gjennom eggeskallet.
Over 90% av alle norske verpehøns sitter i bur, der hver fugl har plass tilsvarende ett A4-ark å bevege seg på. I burhønsanlegget står burene side om side i lange rekker, med tre etasjer bur over hverandre. Burene er nakne, og nettingulvet i burene skrår nedover, slik at nyverpede egg triller direkte ned på samlebåndet utenfor burrekken. Røkteren kan nøye seg med å bruke to-tre timer i anlegget daglig. Han samler inn eggene, og sjekker om det ligger døde høner i noen av burene.
Frittgående høner går løse omkring i store haller. Her har de verpekasser, strø, fôrtrau og sittepinner. Økologiske høner skal være frittgående, og i tillegg ha utemuligheter.
"Trivselsbur" ("modifiserte bur") er bur som er litt større enn vanlig, og utstyrt med en liten sittepinne, en sandkasse på størrelse med et A4-ark, samt en verpekasse.
Frittgående høner er bedre stilt enn burhønene. Disse hønsene kan leve omtrent slik det er naturlig for dem, selv om heller ikke de slipper ut i friluft noen gang. Et problem er at hønsene av og til kan begynne å hakke på hverandre. Dette kan utarte til den rene kannibalisme. En del av grunnen til hakkingen, er at hønsene går for mange sammen til at de klarer å etablere en flokk med rangsystem. Enkelte hønseraser er også mer aggressive enn andre.
Når hønsene skal slaktes, må de tas ut av burene og puttes i transportkasser. Hønsene gripes etter beina, og slik bæres de i et knippe, opp ned. Mange høner skades av denne behandlingen, ved at bein eller vinger brekkes eller forstues.
De siste årene har 30 000 - 40 000 fjørfe dødd under norske slakteritransporter hvert år. Det er ukjent hvor mange som skades. Vel fremme på slakteriet blir de gjenlevende fuglene utsatt for nye belastninger når de henges opp på et automatisk samlebånd, og slepes gjennom et strømførende vannbad for å bli bedøvet.
Årsakene til hakking blant frittgående høner bør klarlegges bedre, slik at hakking kan unngås. I tillegg kan systemene for frittgående høner forbedres, f.eks. slik at hønsene får utemuligheter.
Hva du som forbruker kjøper, har stor innvirkning på utviklingen.
1980-tallet: Anlagt rettssak mot Staten, for å få dom for at burhønshold strider mot dyrevernloven. Dyrebeskyttelsen tapte, men klarte å skape mye blest om saken.
1990-tallet: Samarbeidet med europeiske dyrevernorganisasjoner for å få et forbud mot burhøns i EU. Et forbud mot tradisjonelle burhøns ble oppnådd i 1999.
1990-tallet: Opprettet en arbeidsgruppe med representanter fra fjørfenæringen, myndighetene og forskningsmiljø for fremdrift i produksjonen av frittgående høner. Slik kom salget av egg fra frittgående høner i gang.
Ved hjelp av informasjonsvirksomhet og medieutspill spredd kunnskap til publikum om burhønsenes forferdelige liv.
Påvirker Storting og regjering for å få til et forbud mot burhøns i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å hindre at norske fjørfeholdere skal gå over fra vanlige bur til "trivselsbur". Det bør heller satses på systemer hvor hønene kan gå fritt.
1) Børresen, Bergliot: "Kunsten å bli tam", Gyldendal forlag, 1994.
2) Jensen, Per: "Dyras adferd", Landbruksforlaget, 1993.
3) Berger, Kjersti et al.: "Jord og gjerning 2000", Norsk Landbruksmuseum, 2000.
4) Forskrift om hold av verpehøner i bur av 15.10.182 nr. 1514.
5) Council directive EEC/99/74 "Laying down minimum standards for the protection of laying hens".
6) "Fjørfe" nr 3/2000.
7) Dyrebeskyttelsen Norge: "Transport og slakt av produksjonsdyr", rapport nr. 4/1999.
8) Rt 1984 s. 1488 og Rt 1987 s. 538.
9) "Seminar for alternativ eggeproduksjon", 1995.
![]() |