Respekt for individet


Dyrenes forsvarer nr 1/2006:   Artikkel av Linda Rognli, rådgiver sjøpattedyr, Dyrebeskyttelsen Norge

Canada starter selslakt

 - og Norge kjøper skinnene

 

  • Protestér mot den blodige jakten >>

  • Kilder til artikkelen >>
    Les mer om selfangst >>

  • Hvordan DU kan hjelpe Dyrebeskyttelsen >>


Mange tusen sel skal drepes. 95 prosent av dem vil være yngre enn tre måneder. Å bli flådd levende risikerer de også. Nesten halvparten av skinnene sendes deretter til Norge.
 

Rapport fra en av observatørene til organisasjonen International Fund for Animal Welfare (IFAW) under den årlige jakten på sel i Canada:

”Lidelsen disse selene utsettes for vil knuse hjertet ditt. Mange av selene var bare skadet i det flåingen begynte. Ofte beveget de bakparten hurtig fra side til side i forsøk på å slepe seg av gårde i det kniven traff dem. En sel løftet på hodet og forsøkte å hvese men klarte bare et tynt skrik som en fugl. Flere seler forsøkte å slå etter kniven med forlabbene i blinde - fektende mens de forsøkte å vri seg unna inntil de ble stille.”

Sjokkerte veterinærer

Hvert eneste år bringer IFAW observatører ut på isen for å dokumentere den canadiske jakten. I 2001 dro et team av uavhengige veterinærer til Canada for å skrive rapport om fangsten. Resultatene var nedslående og sjokkerende.
- Vår konklusjon er at fangsten resulterer i betydelige og uakseptable lidelser.

95 % av selene som drepes under jakten er mellom en uke og 3 måneder gamle. De er helt i starten på livet og har liten sjanse til å rømme unna når jegerne kommer. Fangstmennene bruker skytevåpen eller et slagvåpen under fangsten av de unge selene. Veterinærene observerte ved flere anledninger en rekke selunger som ble liggende skadet i lengre tid etter slag med klubber, før jegerne igjen returnerte for å slå flere ganger, eller for å starte flåingen.
 

Flådd levende

Ved hjelp av observasjoner av jakten, og undersøkelser av døde seler, slo veterinærene fast at 42 % av selene de obduserte var ved bevissthet mens de ble slept i krok over isen eller flådd. 17 % av de døde selkroppene hadde ingen tegn til skader eller påvirkning av for eksempel å ha blitt slått før de ble flådd. 25 % hadde små skader som ikke kunne vurderes til å forårsake tap av bevisstheten.

- Noen av de hendelsene vi har vært vitne til er svært grusomme. Seler som skriker, blødende og kavende rundt i smerte, slo en av veterinærene rystet fast.
 

Norsk importør kjøper skinn

Med virking fra 2003 vedtok canadiske myndigheter at over 900 000 seler skulle drepes i løpet av en 3 års periode. Rundt halvparten av skinnene fra denne jakten havnet i Norge hos det norske firmaet GC Rieber i Bergen. De sier selv at de er ”verdens ledende leverandør av selskinn”. Mange av skinnene havner på det russiske og kinesiske markedet, men også i Norge kan du i flere ”turistbutikker” spredt over hele landet finne produkter som lommebøker, seldukker og tøfler laget av selskinn importert fra Canada.

Firmaet GC Rieber er også det firmaet som mottar mesteparten av skinnene fra den norske selfangsten. Siden 1993 har de også mottatt over 26 millioner kroner i støtte fra den norske stat for å drive mottaksanlegget for de norske skinnene i Tromsø. Den norske selfangsten kan nemlig kun foregå fordi våre myndigheter bevilger millioner av kroner til fangsten.

Skinnene fra den norsk og canadiske selfangsten blandes ved anlegget til Rieber i Bergen.. 

Andre land sier nei til canadisk selskinn

Myndighetene på Grønland har nå sagt nei til å importere selskinn fra Canada. Etter at en stor dansk TV-stasjon sendte en film fra fjorårets fangst i Canada, har det blitt beordret full stans i importen av selskinn. Ifølge organisasjonen Humane Society of the United States så var det en anerkjent dansk biolog som alarmerte myndighetene etter å ha blitt gjort oppmerksom på forholdene i den canadiske seljakten. I februar vedtok også italienske myndigheter et midlertidig importforbud mot selskinn og selprodukter. Myndighetene i Mexico vedtok i januar 2006 forbud mot all import av sjøpattedyr og produkter av sjøpattedyr. I både Nederland og Belgia ventes det at myndighetene vil behandle lovforslag om forbud mot import av selskinn de nærmeste månedene.

Det er forventet at årets jakt i Canada starter i slutten av mars.
 

Protestér

Send din protest til den canadiske ambassaden i Oslo og det norske utenriksdepartement >>

Kilder:
  • IFAW: “The suffering of these seals will break your heart” 

  • Rapporten “Seals and Sealing in Canada 2005” av Sheryl Fink og David Lavigne

  • Veterinærraporten “Canadian Commercial Seal hunt Prince Edward Island March 2001”

  • Statistikk fra Fiskeridepartementet.

Hvordan DU kan hjelpe Dyrebeskyttelsen Norge

Bli medlem >>
Støtt oss økonomisk - og få skattefradrag >>