Respekt for individet


Dyrenes Forsvarer 4/99

GÅSELEVERPOSTEI - luksuriøse lidelser

Av Anton Krag, biolog og fagmedarbeider i Dyrebeskyttelsen Norge



Gåseleverpostei eller "fois gras" - som betyr fettlever, regnes av mange som en eksklusiv delikatesse. På linje med andre produkter av animalsk opprinnelse, er det få som er klar over hvilke lidelser som ligger bak. For å skape en postei av riktig kvalitet, må ender eller gjess tvangsfôres, slik at de utvikler en forstørret lever som er opptil 15 ganger større enn normalt

FRANSK TRADISJON OG MILLIARDINDUSTRI
Hele 85% av verdens produksjon av fois gras konsumeres i Frankrike. Nærmere 15.000 tonn gåselever produseres på verdensbasis av tilsammen 30 millioner ender og gjess. Bare i Frankrike regner man med 15 000 farmer med tilsammen 19 millioner fugler. Omtrent all produksjon foregår i Sørvest-Frankrike, i regionene Aquitaine og Midi Pyrenees. Dette er en milliardindustri som gir økonomisk utbytte til anslagsvis 30 000 franskmenn.

ENDER DOMINERER
Opprinnelig stod gjess for all fois gras-produksjon - derav navnet gåseleverpostei. I dag blir imidlertid over 90% av posteien fremstilt av ender. Ender er lettere å oppdrette og gir bedre økonomisk utbytte. Etter at endene leveres fra klekkeriet, i 4 ukers alderen, lever de ute og gresser. Dette bidrar til å strekke spiserøret i påvente av den neste fasen i produksjonsprosessen. En stund før tvangsfôringen starter får endene fri tilgang til kraftfôr, slik at de legger på seg og blir større.

Selve tvangsfôringen gjennomføres ved hjelp av en trakt som tvinges 20-30 cm ned i halsen på dyret. Maten, som hovedsakelig består av mais, pumpes ned i halsen. Prosessen gjentas to til tre ganger daglig over en periode på to uker. Selve tvangsfôringen tar 45-60 sekunder per fugl. For å spare tid ved innfanging, er det mest vanlig å oppbevare hver and for seg i et bur av netting eller plast. Burene er så små at anden ikke kan stå normalt oppreist eller strekke på vingene (20 cm X 30 cm X 50 cm). Andens hode stikker ut av en spalte i buret, der den har tilgang til vann.

STORE LIDELSER
Det er ingen tvil om at produksjonen av fois gras påfører dyr store lidelser i form av unaturlig oppstalling, stressende håndtering, skader på spiserøret og fordøyelsessystemer, og det som er selve målet med det hele - en syk lever. Like etter tvangsfôringen har endene tydelige problemer med å puste normalt. Diaré er et vanlig problem, som skyldes konsentrert fôr i unormalt store mengder. Utvidelsen av buken og vektøkningen fører etterhvert til at endene får problemer med å gå normalt. Mellom to og fire prosent av endene dør i løpet av to uker med ufrivillig fråtsing.

NORGES BIDRAG
Ender og gjess er de eneste husdyr som utsettes for systematisk tvangsfôring. Norges dyrevernlov forbyr tvangsfôring (§8). Paradoksalt nok selges gåseleverpostei i mange delikatesseforretninger, i dagligvarebutikker og på restauranter over hele Norge. Statistisk sentralbyrå kunne oppgi at hele 5 tonn ble importert til landet i 1998, til en førstehåndsverdi av over en halv million kroner.

EU-RAPPORT
På slutten av 1998 ble EUs vitenskapskomité for dyrehelse og dyrevelferd bedt om å drøfte de dyrevernmessige sidene ved fois gras-produksjon. Konklusjonen av den hundre sider lange rapporten var at "tvangsfôring, slik det praktiseres i dag, er skadelig for dyrenes velferd". Mindretallet i komitéen gikk inn for et forbud mot tvangsfôring i EU. Flertallet mente at man måtte ta hensyn til de "sosioøkonomiske faktorene" som gjelder i Frankrike, og foreslo et antall endringer for å minimere lidelsene for fuglene. Komitéen er enige om at et viktig tiltak for å få til endringer, og eventuelt en slutt på produksjonen, er å gjøre konsumentene bevisst på hvilke lidelser som ligger bak produksjonen av fois gras.

Normal leverLever etter tvangsfôring
Vekt70-80 g900-1.000 g
Fettinnhold6-7 %50-60%

Land som produserer fois grasAntall tonn
Frankrike10.500
Belgia50
Spania25
Andre EU-land650
Øst-Europa, Israel, Tunisia,
Madagascar, Kina og enkelte land
i Sør-Amerikaca. 3.750
Hele verdenca. 15.000

Land som konsumerer fois grasAntall tonn
Frankrike12.750
Sveits73
Belgia og Luxembourg64
Spania43
Storbrittania37
Tyskland32
Japan27
Nederland22
Norge5
Andreca. 1.950
Hele verdenca. 15.000

Hva du kan gjøre!

  • Spis aldri fois gras (populært kalt gåseleverpostei).
  • Fortell bekjente som fortsatt spiser fois gras hvorfor de bør slutte.
  • Skriv til kokker, kjendiser eller endre som bruker fois gras offentlig.
  • Undersøk om butikker eller restauranter i ditt nærområde selger fois gras. Gi ros til dem som ikke gjør det. Forklar dem som selger fois gras hvorfor de bør slutte med det.
  • Kontakt den Franske Ambassaden (Adr.: 9-14 Drammensv. 69, 0271 Oslo), og registrer din protest mot bruk av fois gras.

    Kilder:

  • "Report of the Scientific Comittee on Animal health and Animal Welfare on the Welfare Aspects of the Production of Foie Gras in ducks and Geese", EU, 1998. http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scah/out17_en.html
  • Lov om dyrevern av 20. desember 1974 nr. 73.
  • Statistisk sentralbyrå, Utenrikshandel, produkter av gås- og andelever (varenr. 16022001).