Respekt for individet 

Sirkus - til glede for hvem?

På en helside i sirkus Arnardos program, hevder kulturminister Trond Giske at sirkus ikke vekker "provokasjoner, verken av religiøs, politisk eller voldelig art". Dyrebeskyttelsen Norge kan nå avsløre at elefantenes vei til sirkus Arnardo kan ha vært svært brutal.

Det er kø utenfor sirkuset. De voksne skal kjøpe billetter, mens barna vil inn og kjøpe sukkerspinn. Menn i sirkusuniformer tar i mot billettene og vinker menneskene innover. Inne i sirkusteltet lukker mørket seg rundt dem. ”Der er sukkerspinn”, roper barna og drar i foreldrene. Endelig på plass på en hard benk, kommer en trommevirvel og en velkjent sirkusstemme sier nasalt og langsomt: ”Ta vel i mot, vår egen sirkusprinsesse!” Inn kommer hun med langt, blondt hår. Hun er kledd i hvit prinsessekjole og kommer galopperende inn i manesjen på en hvit drøm av en hest. Det går et gisp gjennom salen. Så pen! Så flott! Så utrolig sirkus!

Sirkus Arnardo samarbeider med beryktet sirkusfamilie

Sirkus Arnardo har i en årrekke samarbeidet med familien Gärtner og deres dyr. Familien Gärtner har lang tradisjon for fremvisning av ville dyr i manesjen. En tradisjon som dyrevernsorganisasjoner og myndighetene i flere europeiske land setter liten pris på. I følge dyrevernorganisasjoner i Kroatia og Frankrike er Familien Gärtner under etterforskning i flere europeiske land for vanskjøtsel av dyr, og et av familiemedlemmene er dømt for dyremishandling både i Tyskland og Østerrike. Samtidig sier en rekke byer i Kroatia nei til sirkus med dyr, på bakgrunn av dokumentasjon om Gärtnerfamiliens dyrehold.  Inspektører hos dyrevernorganisasjonen "Animals Friends Croatia" ble forelagt et bilde tatt av Dyrebeskyttelsen Norge 24. mars 2006. Bildet viser elefanttreneren og elefanten som våren og sommeren 2006 er hos sirkus Arnardo. Inspektørene fra "Animals Friends Croatia" hevder at dette er Franjo Gärtner, Gärtner-familiens overhode og eier av Gärtner-familiens dyr.

Elefanter sporløst forsvunnet

I november 2005 fattet tyske myndigheter vedtak om at fem elefanter skulle konfiskeres fra det tyske sirkuset ”Althoff”, hvor elefantene døde som fluer. Én elefant ble flyttet umiddelbart, mens de fire andre måtte vente på å bli overført til en dyrehage.

26. november 2005 forsvant de fire elefantene sporløst.

I desember 2005 er Joye Gärtner - et annet medlem av Gärtner-familien - i den franske byen Bréhémont med sine seks elefanter. Ved nærmere undersøkelse viser det seg at fire av de seks elefantene er dyrene som sporløst forsvant fra det tyske sirkuset. Når franske veterinærmyndigheter endelig kommer til stede er den ene tyske elefanten, "Vicky", forsvunnet fra stedet, to av elefantene har tillatelser, mens de tre siste elefantene fra Tyskland mangler papirer.

"Vicky" blir i slutten av desember funnet innesperret og fastbundet inne i en container ved utkanten av Paris. Containeren er eid av et lite sirkus, og har ikke lys eller luft. 21. januar 2006 blir Vicky konfiskert av franske myndigheter og fraktet til en dyrehage.

Dyrebeskyttelsen Norges undersøkelser ender i skrivende stund i Frankrike. Den franske dyrevernorganisasjonen "One Voice" hevder at tre av Joye Gärtners totalt fem gjenværende elefanter er forsvunnet.

Hvor kommer elefantene i Norge fra?

Tradisjon tuftet på dyreplageri

"Kulturminister Trond Giske har uttalt seg på kunnskapsløst grunnlag", hevder Siri Relling, sekretariatsleder i Dyrebeskyttelsen Norge. "Hans uttalelser om at dette er en tradisjon vi bør ta vare på, viser liten forståelse for dyrenes velferd."

Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer derfor kulturminister - eller var det sirkusminister? - Trond Giske til å trekke sin kvalitetsstempling av sirkustradisjoner som innebærer bruk og i verste fall mishandling av dyr.

Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer også samtlige regionale Mattilsynskontorer rundt om det ganske land å inspisere forholdene til omreisende sirkus. Dyrebeskyttelsen Norge ber også Mattilsynet om å forholde seg til dyrevernlovens § 15 som forbyr fremvisning av dyr, og dermed ikke tillate fremvisning av dyr i gater og TV-studioer.

Sakte glir sirkusprinsessen og hennes hvite hest ut av fokus, og lyden av trommevirvler, latter og hyl stilner og blir erstattet med en monoton og dump dunking. En elefant er innelåst i et lite mørkt rom - en container. Containeren er uten lys og luft, og elefanten er låst fast med kjetting langs beinet. Det store dyret vagger frem og tilbake. Hodet gynger fra side til side så snabelen vaier. Containeren er låst med diger hengelås, og utenfra kan du se at elefantens monotone og stereotype bevegelser får containeren til å rugge frem og tilbake. ”Dunk, dunk” sier det når containeren blir løftet fra bakken og detter ned igjen. 

”Vicky” ble endelig reddet fra sirkusmarerittet. Hvor lang tid vil det ta før vi kan redde de andre?