|
Hunder i varme biler
Hvert år havner hunder i livsfare etter å ha blitt etterlatt i en bil på sommeren. Selv dager hvor det er overskyet kan bilen bli svært varm og nå temperaturer på opptil 50 grader. Dette er livsfarlig for en hund, og kan ende i heteslag og død.
Det er ikke trygt å etterlate hunder i en bil på varme og solfylte dager, selv med vinduer oppe og vannskål fremme. Selv om man parkerer i skyggen kan temperaturene raskt bli høye, i tillegg til at solen flytter seg i løpet av dagen og raskt bader bilen i varme. Den beste sikkerhetsregelen på sommeren er å la hunden være hjemme.
I fjor døde tre hunder på parkeringsplassen utenfor IKEA. IKEA tok affære og satte opp skilt sammen med Dyrebeskyttelsen Norge for å påminne hundeeiere om å ikke etterlate hunder i bilen på varme dager. Dyrebeskyttelsen Norge ber nå også andre næringsdrivende om å henge opp plakater på parkeringsplassen utenfor butikken eller bedriften, for eksmpel ved å bruke plakatene som kan lastes ned under. Dyrebeskyttelsen Norge har også utarbeidet en flyer som påminner hundeeiere og bilister om å ta hensyn til hundene i sommervarmen. Last ned, klipp ut og legg under vindusviskeren.
Hvis du ser en hund innestengt i en bil om sommeren, husk at det ikke alltid er tid til å vente på politiet. Du har lov, og plikt, til å ta deg inn i bilen på annet vis hvis det er fare for liv og helse. Dette kan for eksempel innebære å knuse bilruten. Under kan du laste ned vår huskeliste for hva du bør gjøre når du ser en hund innestengt i en varm bil.
Last ned plakat i farge >>
Last ned plakat i svart/hvitt >>
Last ned flyer >>
Last ned huskeliste >>
|
|
Dumping av dyr
De fleste ser på familiens hund eller katt som et medlem av familien. Skal familien feriere betyr dette at man enten sørger for pass av de firbente, eller at hunden eller katten følger med på ferielasset. Dette gjelder dessverre ikke alle.
Hvert år forekommer flere tilfeller av dumping av dyr. Blant de siste årenes tilfeller er kaniner som har blitt etterlatt, innesperret i bur, ved siden av en søppelcontainer. Andre har kastet en plastpose full av levende kattunger i en søppelkasse.
Dessverre prioriteres slike brudd på dyrevernloven lavt. Som oftest vil anmeldelser av mishandling eller vanskjøtsel av dyr henlegges eller i verste fall straffes med bøter. Betinget eller ubetinget fengselsstraff ser man svært sjelden. Det er essensielt at alle tilfeller av brudd på dyrevernloven anmeldes slik at det store omfanget av slike saker illustreres for myndighetene.
Hvis du ser, eller mistenker, dumping av dyr, gjør følgende:
1. Noter relevant personalia, kontaktinformasjon, bilnumre m.m. på personer som er involvert i dumpingen eller som kan ha informasjon av interesse. Noter også tidspunkt, dyr involvert og detaljert hendelsesforløp.
2. Meld fra til nærmeste politistasjon (telefon 02800) og til nærmeste dyrevernnemnd (telefon 06040).
3. Meld fra til Dyrebeskyttelsen Norges nærmeste lokalavdeling og sekretariatet (telefon 23139250).
|
|
Førstehjelp for dyr
På sommeren kan gjerne familiedyr, slik som hunder og katter, være mer utsatt for skader. Enten det er på skogstur eller på ferie gjelder det å være forberedt.
Det er ofte vanskelig å gi førstehjelp til et skadet og panikkslagent dyr. Det hjelper dersom dyret er vant til all slags håndtering til hverdags. Det vil da være mer samarbeidsvillig i en akutt situasjon. Det er også viktig å opptre bestemt og rolig overfor et dyr i denne situasjonen. Dersom man ”tar kommandoen” vil et dyr ofte finne seg i den mest utrolige behandling. Det er ofte vanskeligere å håndtere katter enn hunder. Kontroller pusting (Air), Blødning og sjokk (Chock) slik det beskrives i artikkelen du kan laste ned under. Gjør det så behagelig som mulig for dyret, og vær svært forsiktig slik at ikke eventuelle brudd og indre skader forverres. Snakk beroligende med dyret. Å bedømme sjansene for å overleve er det bare en veterinær som kan gjøre. Som lekmann kan du bedømme hva slags hjelp dyret trenger og når du ringer veterinær bør du kunne gjøre rede for hva som har skjedd med det. Ofte må dyret tas med til en klinikk umiddelbart, og da er det best dersom noen andre ringer veterinæren mens du frakter deg og dyret dit så raskt det lar seg gjøre.
Kommer du over ville, skadde dyr, er det dessverre ikke annet hjelpeapparat i Norge enn viltnemnda. Viltnemnda vil normalt avlive skadde, ville dyr. Nummeret til din lokale viltnemnd får du ved å henvende deg til din kommune.
Hvis du kommer over skadde fugler kan du ringe Falck (telefon 02222), men disse vil i hovedsak kunne bistå med transport av skadet fugl til veterinær for avliving. Hvis du bor i Osloområdet kan du kontakte Byfuglenes Interessegruppe (BIG) for råd, tips og praktisk hjelp (telefon 95840358). Fuglevakta hos Norsk Ornitologisk forening kan også bistå med råd og tips (telefon 90122901).
Nedenfor kan du lese mer om førstehjelp for hund og katt, samt laste ned en artikkel om temaet fra siste nummer av Dyrenes Forsvarer.
Last ned artikkel om førstehjelp >>
Les om førstehjelp hos Hønefoss Dyrehospital >>
|
|
Frivillig arbeid for dyr
Sommeren er årets mest hektiske tid for Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger. Både dumping av dyr og ferieavviklingen gjør behovet for frivillige hjelpere og krisehjem prekært. Også utadrettet arbeid mot publikum, slik som å arrangere stands, delta i pågående kampanjer m.m. er det behov for. Kontakt din nærmeste lokalavdeling hvis du har noen timer å avse, eller kan tenke deg å være fosterhjem for et dyr i nød.
Finn din nærmeste lokalavdeling >>
|
|