Respekt for individet


2003.02.27 Landbruksdepartemenetet:   Artikkel ved Lars Sponheim, landbruksminister

Landbruksminister Lars Sponheims svar på E-KAMP: Levende flådd

Hei og takk for henvendelsen din.

Jeg ble som mange andre sjokkert over TV2s dokumentarprogram om pels fra hunder og katter i enkelte asiatiske land.

Derfor har jeg allerede kalt inn til et hastemøte mellom myndigheter, handelsnæringen og organisasjoner for å finne ut om - og eventuelt forhindre at - det selges klær og sko laget av skinn fra katter og hunder i Norge. TV2s program skaper en usikkerhet hos norske forbrukere som vi ikke kan ha. Forbrukerne må kunne få vite om de tilbys klær som inneholder ulovlig produsert pels.

En av tingene jeg vil vurdere i løpet av kort tid er en lovendring som gjør at pelsen må merkes slik at den kan spores tilbake til produksjonssted. Jeg vil også vurdere et forbud mot salg av pelsprodukter hvor det ikke er mulig å spore hvilket land, eller hvilket dyr produktet kommer fra.

Landbruksdepartementet har også tidligere fått rapporter fra behandling av hunder og katter i forbindelse med pelsvirksomhet både fra Kina, Thailand og Filippinene. Vi har protestert til ambassadene til disse landene mot en slik behandling av dyr.

Det er viktig å være klar over at slik behandling av hunder og katter som blir vist i programmet, også er forbudt i de landene det er vist eksempler fra. Derfor det viktig at vi påpeker dette over disse landenes myndigheter nok en gang.

I denne saken er det viktig at alle vi som er glade i dyr står sammen og arbeider for å få slutt på en slik mishandling som vi så på TV2 i går.


Med vennlig hilsen
Lars Sponheim, landbruksminister og leder av Venstre

Hva kan du gjøre?