Respekt for individet


2003.01.09 Dyrebeskyttelsen:   Leserinnlegg ved Gunda Ruud og Siri Relling, DNs sekretariat

En trist rekord

I Nationen 4. januar leser vi om rekordhøyt kjøttsalg: "Aldri før har norske forbrukere kjøpt mer norskprodusert kjøtt enn i 2002.". Konserndirektør i Norsk Kjøtt, Trygve Brandrud, uttaler: "Vi startet salget tidlig og la inn en betydelig salgsinnsats. Derfor greide vi å selge såpass". De kalde fakta er at vi i fjor spiste opp 30.000 tonn kylling, 25.000 tonn sau og lam, 114.000 tonn svinekjøtt og 90.000 tonn storfe. Er dette en rekord vi skal si oss stolte over?

Faktum er at vi er så mette at vi må fristes til å spise. Kjøttbransjen påkoster massive reklamekampanjer for ulike produkter, og målsetningen er å øke nordmenns kjøttinntak.

Hvor mange enkeltindivider står bak salgstallene fra i fjor? Hvor mange liv utgjør 114.000 tonn? Ernæringsspesialister Dyrebeskyttelsen Norge har snakket med sier at nordmenn spiser for mye kjøtt. At av helsemessige årsaker bør vi redusere kjøttinntaket vårt. Er det etisk forsvarlig å ta liv for å produsere noe vi allerede har i overflod og som faktisk ødelegger vår egen helse? Er ikke dette unødvendig bruk av liv?

Vi håper at vi neste år vil kunne glede oss over å lese "Rekordlavt kjøttsalg". Det hadde vært en gladnyhet vi kunne vært stolte av.

Hva kan du gjøre?