Respekt for individet


2002.11.11 Dyrebeskyttelsen:   Artikkel ved Sandra Kottum, frivillig DN

Dyr varer lenger enn til påske

Når snøen laver ned ute i vintermørket, og kulden setter inn for alvor mot slutten av desember, kan tanken på firbent selskap virke mer forlokkende enn ellers i året. Samtidig med at de uåpnede lukene på adventskalenderen minker i antall, går mange i beste hensikt til innkjøp av lodne pakker - dyr som havner under treet hos venner eller barnebarn den tjuefjerde. Midt i den travleste julestria gir velmenende foreldre etter for innstendige bønner om undulat eller gullfisk, og ønske om kattunger og hundevalper er en gjenganger i brevene til nissen. Gleden er kanskje stor julekvelden, men dessverre finnes nok av eksempler på at entusiasmen over den nye kjæledeggen svinner hen lenge før fastelaven.
Oppgaver som å gå tur med hunden eller skifte sagflis hos kaninen, virket uproblematiske i ferien, da pepperkakebaking og juletrepynting var isolerte poster på et alt annet enn tettpakket program. Men når de innhentes av den harde hverdagen litt utpå nyåret, hender det at interesse og tid blir mangelvare hos nybakte kjæledyreiere. Resultatene varierer fra mindre forseelser i form av lite kos og lek, til alvorlig vanskjøtsel. Enkelte kvitter seg ganske enkelt med sine nye familiemedlemmer, enten ved å gi dyrene videre, eller enda verre, ved å kaste dem ut. Akkurat som vi mennesker trenger tid til å venne oss til nye omgivelser, er det viktig at også kjæledyr får muligheten til akklimatisering. Sånn sett er det lite gunstig for dem å bytte eier nesten før de har rukket å bli husvarme. På den annen side har tamme dyr små sjanser til å klare seg ute i det fri dersom de plutselig møter stengte dører hjemme hos matmor.
Faren for vanstell og andre forsømmelser er omvendt proporsjonal med mengden planlegging som er gjort. En tommelfingerregel er derfor å unngå å gi bort dyr som gaver, med mindre det er gjort et grundig forarbeid. Å overraske noen med et marsvin eller en gullfisk til jul er en dårlig idé, spesielt hvis det ikke er hundre prosent sikkert at mottakeren virkelig har ønsket seg en levende pakke. Å eie et dyr innebærer et større ansvar enn mange er klar over. Ikke bare må vi sette av tid til daglig stell og oppmerksomhet, men det er også nødvendig å finne alternative "dyrepassere" når vi reiser bort. Det er ikke alltid like lett å forutse neste års sydentur når en tenker på å skaffe seg eget kjæledyr, og det er om mulig enda vanskeligere for gavmilde familiemedlemmer og venner å gjette seg til hverandres ferieplaner. I tillegg må de økonomiske forpliktelsene ved eventuell sykdom tas i betraktning, og avhengig av hvilket dyr det dreier seg om, må eiere regne med ekstrautgifter til vaksinasjon, sterilisering/kastrering osv.
Foreldre som vurderer å gi ungene sine dyr i julegave, må være forberedt på å ta på seg alle disse oppgavene dersom poden skulle gå lei. Selvfølgelig kan det å ha et kjæledyr virke positivt inn på et barns utvikling, men det må ikke gå på bekostning av dyrets velferd. Godt informerte eiere har bedre forutsetninger for å behandle dyrene sine bra, og derfor kan det i første omgang være lurt å velge bokhandelen fremfor dyrebutikken når juleshoppingen står for døren. Gi en bok om hundehold til han som ønsker seg en schäfer og la tilsvarende litteratur erstatte nymfeparakitten til veslejenta. Dersom interessen er like stor etter nyttår, kan en begynne å gjøre seg klar til å ta i mot et nytt familiemedlem. I det lange løp er en skuffet, sutrete unge en mye lavere pris å betale enn en vanskjøttet kjæledegge, så for dyrenes skyld er det vanligvis verdt å vente.
Fordi husholdningene er forskjellige, vil prinsippet "ingen regel uten unntak" gjøre seg gjeldende også i denne sammenheng. Hvis en familie får en hamster på julaften, er det tegn på ekstremt dårlig forarbeid dersom det andre juledag hersker noen som helst tvil om hva som egner seg som hamsterføde. Situasjonen er imidlertid en litt annen hvis Best Friend-eskene stod på rekke og rad allerede første søndag i advent, og i tilfeller der folk har gjort hjemmeleksen sin skikkelig, bør de ikke alltid frarådes å skaffe seg dyr til jul. Med andre ord er planlegging stikkordet. Å ta inn et dyr ved juletider kan være en mulighet, hvis tid, plass og penger er blitt nøye overveiet. Det viktigste er å tenke langsiktig, for til forskjell fra julen, varer de fleste kjæledyr lenger enn til påske ...
Hva kan du gjøre?