Respekt for individet


Dyr og Sommertragedier!

Dessverre skjer det mange dyretragedier om sommeren. Her er noen tips og råd for å unngå dette!

SOMMERLIGE HUSKEREGLER FOR DYREEIERE OG ANDRE

Katter må ID-merkes (øretatovering/mikrochips) og steriliseres/kastreres før sommeren. Slik kan de oppspores hvis de kommer vekk på ferieturen, og uønskede kattunger unngås på en enkel måte. Katten bør også få ormekur. Skaff "dyrepasser" til katten når du reiser på ferie, eller ta den med deg. Hvis det er hjemløse katter i nærheten - sett ut noen fat med drikkevann. Mange katter tørster i hjel sommerstid, særlig i bystrøk. Vis ansvar for hjemløse sommerkatter! Sett ut mat, og meld fra til DNs lokalforening. Forsøk evt. selv å omplassere katten ved avisannonse e.l.

Hunder lider i overopphetede biler, og må aldri forlates i solsteken! Hvert år omkommer hunder fordi eieren ikke har tenkt på at solen vandrer. Går du fra hunden i bil om sommeren, så sett bilen i skyggen med åpne vinduer. HUSK at skyggen forflytter seg - bli aldri lenge borte! Tar du hunden med i bil, på stranden, til byen e.l., så husk å ta med vannskål og en flaske vann. Hunder med tykk pels bør klippes. Mosjoner hunden mest om kvelden og morgenen, når det er kjølig. Hunder som liker å bade, bør få rikelig anledning til dette, både hjemme i dusjen og i friluft.

Kaniner, marsvin, rotter, hamstre og fugler må ha tilgang til skygge, friskt vann og utemuligheter om sommeren. Sett buret ut i skyggen så dyrene får frisk luft, men vær på vakt for overoppheting og trekk. Kaniner og andre gnagere vil ha glede av utebur med bakkekontakt.

Ville småfugler. Lag et lite vannbad i ly av et tre e.l. Fatet bør ha kanter som er lette å sitte på for fugleføtter (ikke runde, glatte plastkanter). Mange fugler nyter å bade om sommeren, og du får god anledning til å studere dem på nært hold. Finner du fugleunger som tilsynelatende er falt ut av redet, bør du la dem være i fred en god stund før du evt. tar dem inn og mater dem. Det er godt mulig at fuglemor er i nærheten, og at ungen er i ferd med første leksjon på flyskolen. Hvis ungen virkelig er forlatt, ta kontakt med DN eller Ornitologisk Forening for råd om individuell foring og pleie.

Pinnsvin. Er du den heldige sommervert for et pinnsvin, så gi det aldri melk! Pinnsvinet tåler ikke melken. Salt mat er heller ikke bra. Pinnsvin er derimot takknemlig for katte- eller hundemat. Er det farlige bilveier der du bor, så snakk med naboene og be dem kjøre pent. Veterinærer har plikt til å behandle skadde, fredede dyr på statens regning, og sette dem ut igjen etterpå.

Smådyr i strandkanten. Sørg for at dine egne og andres barn ikke plager maneter, krabber og sjøstjerner ved å ta dem opp på land og leke med dem.

Rompetroll (froskebarn) er i likhet med alle andre amfibier, fugler og pattedyr fredet etter viltloven. Det er derfor forbudt å fange rompetroll.

Bryllup og riskasting. Ris som kastes på brudeparet blir ofte etterpå fortært av fugler. Den ukokte risen svulmer opp i fuglemagen, og i verste fall kan fuglen dø. Kast derfor aldri ris på brudepar, bruk heller små helkornfrø eller annet frø som ikke svulmer når det spises.

Fugl som flyr på vinduet. Er du plaget av fugl som flyr på vindusruten? Bestill en "rovfuglsilhuett" fra Norsk Ornitologisk Forening, og lim den på utsiden av vindusruten. Dette skremmer vekk fuglene. Alternativt kan du lage en silhuett selv, se etter mønster i en fuglebok.

Generelt
Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer folk til Å reagere hvis de oppdager dyr som lider i sommervarmen, eller er blitt etterlatt hjemme uten tilsyn mens familien er på ferie. I akutte situasjoner bør man selv ta hånd om dyret, og så ringe til Dyrebeskyttelsen eller distriktsveterinæren. Politi og brannvesen bør kontaktes hvis dyr er innelåst i overopphetede biler. Ved mistanke om alvorlig dyreplageri, ring umiddelbart distriktsveterinæren og meld fra!

[21.07.00]